Група астрономи са открили, че галактиката Млечен път обитава покрайнините на неизвестен досега масивен галактичен супер клъстер, съобщи списание Nature. Те са го нарекли Ланиакея, което идва от хавайски и означава „неизмерим рай”.

Откритието е направено с помощта на нова картографска техника, която комбинира не само разстоянията между съседни галактики, но и техните относителни движения. Техниката е позволила на астрономите за пръв път ясно да очертаят къде точно се намира краят на един супер клъстер от галактики и къде започва друг, гравитационно граничещ галактичен супер клъстер. Клъстерът е суперструктура, съставена от няколко галактики.

Новата карта разкрива, че Млечният път заедно с галактичното струпване Дева и около 100 000 други галактики са гравитационно свързани в огромен космически „басейн” - Ланиакея.

Масивният супер клъстер е с диаметър близо 520 милиона светлинни години. Една светлинна година се равнява на около 9,46 трилиона километра.

Досега учените смятаха, че галактиката Млечен път - домът на Земята и останалата част от Слънчевата система, е част от галактично струпване с диаметър 100 милиона светлинни години.

С масивния свръхкуп Ланиакея граничат свръхкуповете Шапли, Херкулес, Косите на Вероника и Персей-Риби, въпреки че далечните краища на съседните галактични комплекси все още не са определени. За целта са необходими хиляди допълнителни измервания на разстоянията, отбелязва астрономът и ръководител на настоящото изследване Брент Тъли от Хавайския университет.