Руските войски за противовъздушна отбрана започнаха планови учения на полигоните Ашулук, Капустин Яр и в Каспийско море с участието на авиация и корабите от каспийската флотилия, съобщи в четвъртък пресслужбата на Южния военен окръг, цитирана от РИА Новости. Паралелно с тях край Новоросийск в Краснодарски край се провеждат съвместни учения на елитни десантни части на Русия и Беларус.
Руските учения, провеждащи се през последните месеци в различни райони на страната, предизвикват безпокойство в западните страни в контекста на ситуацията в Украйна. Москва определи като смешни опасенията на Вашингтон по този повод, но в отговор представителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки заяви, че в условията на продължаващата конфронтация в Украйна ще счита за провокативни всички руски учения, където и да се провеждат те, коментира РИА Новости.

„В хода на тези учения на Южния военен окръг бойните части ще отработят действия по отблъскването на внезапен авиационен и ракетен удар на условен противник и ще проведат учебна стрелба с най-новите зенитно-ракетни комплекси C-400 „Триумф”, се казва в прессъобщението. В ученията ще бъде използвана и системата за противовъздушна отбрана „Панцир-C1”, зенитните ракетни комплекси „Бук-М1", системите „Тор-М1” и установките „Тунгуска”.