Много потребители на Windows продължават да работят с остарелия браузър Internet Explorer 6. Нещо повече, те сърфират в мрежата с него ежедневно, за ужас на разработчиците на уеб приложения.
IE6 беше обявен заедно с Windows XP и вече не се поддържа от Microsoft. На 8 април тази година компанията прекрати поддръжката на 13-годишната операционна система и съпътстващия я браузър. Въпреки рисковете за сигурността, употребата на IE6 остава висока.

Статистика от страницата IE6 Countdown показва, че към юни 2014 г. браузърът има 3,8% пазарен дял, като повечето потребители са в Китай. На същата страница има „Escape from Windows XP”, която приканва потребителите да изоставят Windows XP и IE6.
Microsoft обяви наскоро, че ще прекрати поддръжката и на други стари версии на Internet Explorer от януари 2016. Компанията настоява потребителите да ъпдейтват браузърите си до последните версии за техните ОС – IE9 за Vista SP2, IE10 за Windows 8 и IE11 за Windows 7 и 8.1.
В момента Microsoft работи по следваща версия на IE, която ще бъде обявена заедно с Windows 9 през април 2015 г. Очакват се сериозни промени в Internet Explorer 12, вкл. повишено бързодействие и повече сигурност.