"Напълно приемам правото на гражданите да протестират срещу което и да е решение на министерството, но искам все пак да уточня точно какво решение беше взето по отношение на проучванията за нефт и газ в Добруджа." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите.
"Решението, което е взето е за търсене и проучване на нефт и газ. Тук не става въпрос за шистов газ, нито за въглищен газ и съпътстващите ги с тези проучвания технологии", подчерта министърът.
Тя добави, че в случая става въпрос за позволение за съставяне на работен план, а не става въпрос за разрешение за проучване и търсене, а разликата между двете е съществена.
"Съгласието за търсене и проучване също така се дава от Министерство на икономиката и енергетиката. Това решение за съгласуване на работен план е именно да се уточнят публично и прозрачно какви ще са начините за евентуално проучване за газ, а даването на възможност за проучване и търсене на газ е в края на всички съгласувания и оценката на околната среда, така че са спекулации твърденията по медиите, че вече сме дали подобно разрешение. Още повече, че ако една фирма дойде с предложение за проучване, включващо използване на технология фракинг или употребата на други неконвенционални методи за проучване на газови находища, съвсем естествено оценката за влияние върху околната среда да бъде отрицателна", каза министър Жекова.
"За пореден път ставаме свидетели на проява на некомпетентност на представители на управляващите институции, в случая на министъра на околната среда и водите, защото фирмата получила разрешение от министерството - „Парк Плейс Енерджи Корп" има за предмет на дейност и е специализирана в добиване на газ само по неконвенционални методи, които са забранени с мораториум от нашия закон." Това каза от своя страна Мария Христова от Гражданска инициатива за забрана на фракинга.
"Ние ще протестираме против решението на министерството, понеже при даването на разрешение за проучване за газ в Добруджа не се е пристъпило към допитване на населението там, не е взета в предвид каква е оценката за влияние върху околната среда и изобщо налице са редица нарушения." Това каза от своя страна Ана Пелова, еколог от Зелените.