11 пътнически самолета са откраднати в Либия и може да бъдат използвани от ислямистите за атаки в стил 11 септември в Близкия изток и Северна Африка, предупредиха вчера властите в САЩ.

Самолетите, собственост на две държавни либийски авиокомпании, изчезнали миналия месец, след като бойци на групировката “Либийска зора” превзеха летището в столицата Триполи.

От 2 седмици американското правителство предупреждава, че положението в Либия се влошава. Сега специално привлече вниманието към факта, че самолетите може да бъдат използвани за терористични атаки, за да се отбележи годишнината от атентатите в Световния търговски център от 11 септември 2001 г. Също на 11 септември, но преди 2 г. бе нападнато американското консулство в Бенгази, при което загинаха 4-ма американци, включително посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс.

Международното летище в Триполи бе под контрола на две антиислямистки милиции и бе закрито от средата на юли. В края на август то бе атакувано и превзето от “Либийска зора”. Според марокански военен експерт обаче липсващите самолети били взети от групировката “Бригада на маскираните мъже”, която стои зад атаката на американското консулство.