Четири изключително редки пеперуди - олеандрови вечерници, са се излюпили в Природонаучния музей в Бургас, съобщиха от там.

Това е станало по време на уникалната изложба на живи тропически пеперуди, на която бургаският музей е домакин.

"Изложбата е към своя край, но изненадите не спират. Успелите да я посетят през август може би си спомнят красивите олеандри (повече познати като зукуми) в залата с пеперудите. Оказа се, че не са донесени само цветята. Две седмици след началото на изложбата, уредниците на Природонаучния музей откриха по тях гъсеници на изключително редкия за България вид - олеандрова вечерница. Четирите гъсеници бяха преместени в специално приготвена за тях кутия, пълна със свежи листа от зукум. Там те свиха своите пашкули и зарадваха екипа на музея като се излюпиха само две седмици по-късно. Тъй като са много рядък местен вид, рано тази сутрин те бяха пуснати в природата", сподели директорката на музея Светла Далакчиева.

Тя допълва, че пеперудата олеандрова вечерница обитава места с топъл климат в Европа, Африка и Азия, но за България е много рядка. Вероятно причината се крие във факта, че гъсениците й се хранят с листата на олеандъра (зукум), а при нас това растение се отглежда предимно изкуствено, в саксии.

Тези пеперуди достигат до внушителните размери от 11,5 см. Деня прекарват спотаени сред растенията, където окраската им ги прикрива.