Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че примирието в Украйна може да бъде ефективно само ако Русия спре „да се преструва“, че не контролира проруските сепаратисти и престане да изпраща войници и оръжия на украинска територия, предаде Ройтерс.

Обама направи това изявление на пресконференция в Естония, където пристигна на посещение ден преди началото на срещата на върха на НАТО в Уелс, на която ще се обсъжда и украинската криза.

Днес Киев обяви, че президентите на Украйна и Русия – Петро Порошенко и Владимир Путин, са се договорили за стъпки към прекратяване на огъня между правителствените сили и сепаратистите в Източна Украйна. От Кремъл уточниха, че това не означава, че вече има споразумение да спиране на огъня.
„Ние постоянно подкрепяме усилията на президента Порошенко за постигане на действено примирие, което да може да доведе до политическо решение“, каза Обама.

Той подчерта, че САЩ ще продължат да предоставят на Украйна обучение и подкрепа за повишаването на потенциала на нейните въоръжени сили и призова международната общност да окаже спешна помощ на икономиката на страната.

Обама каза също, че наличието на руски войски в Украйна не подлежи на съмнение, допълва ИТАР-ТАСС. По думите му тези руски войници не са на „хуманитарна или мироопазваща мисия“ и това са „факти, които могат да бъдат доказани“.

По повод наложените досега санкции на Русия заради намесата ѝ в Украйна Обама заяви, че „Русия вече плаща“ за действията си.

Барак Обама потвърди ангажимента на НАТО и САЩ да бранят източните членове на Алианса и припомни, че в балтийския регион продължава ротацията на авиационни единици и военен персонал на пакта във връзка с кризата в Украйна. Президентът на САЩ заяви, че НАТО трябва да остави вратите си отворени за по-нататъшно разширяване и да помогне на Украйна, Молдова и Грузия да засилят отбраната си.

На пресконференцията си в Талин той прикани европейските членки на НАТО да внесат своя справедлив дял в укрепването на НАТО, като повишат разходите си за отбрана.