Ако сте имали желанието да се разделите с няколко излишни килца, сигурно сте получавали най-различни препоръки за диетични хранителни режими от свои близки и познати. Оказва се обаче, че ако целта ви е отслабване, не е нужно да сте прекалено внимателни в избора си на диета, защото ефектът от всички тях е сходен.

Всички диети - от Аткинс до точковата, дават сходен резултат и хората трябва да спазват тази, която им допада най-много, съобщиха Ройтерс и Би Би Си, позовавайки се на канадски учени.

Екипът от института за изследване на детските болести в Торонто и университета Макмастър в Хамилтън, Онтарио, анализира данни от 48 изследвания, обхванали общо 7286 отслабващи.

Изводът е, че е по-важно спазването на диета, а не каква е тя.
Всички диети ограничават калориите до горе-долу еднакво количество - около 1500 на ден, като препоръчват хранене в определено време и избягване на бисквити, сладки, шоколад.

Това може да обясни и сходните резултати.

Най-много са отслабнали хората на нисковъглехидратни диети или на диети почти без мазнини. Разликата обаче е незначителна и по-важно е диетата да съответства на начина на живот, за да е по-лесно спазването й.

"Оказва се, че за хората, които искат да свалят килограми, няма особено голяма разлика в това каква диета ще спазват", категорични са авторите на изследването.

"Според данните от проучването ни пациентите могат спокойно да изберат диетата, която най-малко ги затормозява", допълват още специалистите.
Изследването обаче не е разглеждало други показатели като нивото на холестерола, които могат да варират в зависимост от хранителния режим.