Една от първите ни задачи след като се конституира Народно събрание, е да внесем актуализация на бюджета, заяви служебният вицепремиер Екатерина Захариева на брифинг в МС.

Захариева заяви, че в резултат на оценката, анализа и одитите във всички министерства и разпоредители към тях станало ясно, че е изключително трудно за служебния кабинет да изпълни актуализацията на бюджета.

Този бюджет беше приет буквално в последната секунда на НС, с което се увеличи бюджетът на НЗОК без да се актуализира останалата част от бюджета в резултат, на което министерствата и ведомствата трябва да направят съкращение на бюджетите си в размер на 12%, добави вицепремиерът.

Тя коментира, че в голяма част от министерствата и преди тази актуализация имало недостиг на изпълнение на програмите, договорите, които са сключени и обществени поръчки, които са финансово необезпечени. Това, според Захариева се дължало и на неизпълнение на бюджета и на лошо планирани разходи в самите министерства.

Само в Министерството на земеделието и храните дефицитът е над 60 млн. лв., заяви тя и допълни, че правителството е отпуснало средства за справяне с болестта "син език".

В Министерството на околната среда и водите (МОСВ) има над 5 млн. лв. недостиг. Самото министерство във връзка със спряната ОПОС дължи над 1 млрд. и 100 млн. лв. към националния бюджет. Това са разходи от националния бюджет, които не са възстановявани от ЕК, поради спирането на програмата, каза още вицепремиерът.

В Министерство на регионалното развитие и Агенция "Пътна инфраструктура" липсата за сключени и невъзможни за изпълнение договори са над 65 милиона лв.
Няма никакви пари за зимно поддържане, трябват над 12,5 млн.лв., предупреди тя.

Захариева коментира, че дупката в енергетиката е около 3 млрд. лв. към настоящия момент с риск за следващите 12 месеца да бъде с още 900 млн. лв.
Затова създадохме и Енергийния борд, започваме работа и с международните финансови институции, които трябва да предложат пътищата и механизмите за реформата в енергетиката, добави Екатерина Захариева.