Джихадистката организация „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта, ИДИЛ) заплаши и руския президент Владимир Путин и обеща да „освободи Чечения и целия Кавказ“.

Във видео, разпространено в интернет, мъж седи в кабината на руски изтребител в пленена военна база в Сирия, а друг предупреждава руския държавен глава, че „тронът му е застрашен и ще се срути, когато стигнем до теб“. „С разрешението на Аллах ще освободим Чечения и Кавказ“ и ще ги прибавим към новия халифат, казва още той.

Заплахата е отправена към Путин заради близките му отношения със сирийския президент Башар Асад, срещу когото се бори ИД. Асад използва руско оръжие в борбата си с бунтовниците.

Това съобщение е за теб, това са твоите самолети, които ти изпрати на Асад и с помощта на Аллах, ние ще ти ги пратим обратно, казва джихадистът.
ИД заплашва и Асад и го нарича „прасе“.

„Дейли мейл“ съобщава, че видеото е заснето в сирийската провинция Ракка.

То беше показано и от арабската телевизия „Ал Арабия“. Според медията в ИД се сражават множество кавказци, включително чеченци и грузинци.
През юли беше излъчено съобщение на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади, в което той заяви, че Русия и САЩ са основните врагове на халифата.