Жълт код за обилни валежи е обявен в 13 области в страната за четвъртък (04.09.2014г.), сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Кодът за потенциално опасно време е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол.
Очакваните количества дъжд за денонощието са 20-30 л/кв.м.

От днес до неделя - в резултат на предвижданите интензивни валежи и очакваните значителни водни количества, ще се повишат водните нива в цялата страна, като по-съществени повишения са възможни на Дунавските реки Нишава, Ерма, Видбол, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, Вит - горно течение, Осъм - горно течение, Янтра - горно течение, в поречията Тунджа, Марица горно течение (притоците й Сазлийка, Стряма, Чепеларска, Първенецка, Тополница), Арда и притоци, реките Места и Струма. На места са възможни внезапни наводнения, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В четвъртък валежите ще продължат, като в отделни райони отново ще бъдат интензивни и значителни. Очаквани количества са между 15-30 л/кв.м, но локално могат до достигнат и до 40-50л/кв.м.

В четвъртък и петък водните количества в горното и средното течение на р. Искър ще се повишат. По-значителни повишения ще има във водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, р. Лесновска, р. Владайска, р. Искрецка, р. Малък Искър и р. Златна Панега.

През следващото денонощие времето над страната ще бъде предимно облачно и на много места с прекъсвания ще продължи да вали дъжд. По-значителни ще са валежите в северозападните, централните и югоизточните райони. Ще има и гръмотевици.

Временни разкъсвания и намаления на облачността ще има над югозападните райони, а по-късно през деня над Източна България.
Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат от 20-21 градуса в Софийско до 29 градуса в североизточните райони от страната.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.
Над планините ще бъде предимно облачно. Ще има валежи, в отделни райони и гръмотевици. Ще духа умерен, по-късно през деня и силен източен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде 16 градуса, а на 2000 метра - около 11 градуса.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, значителна преди обяд. Главно по южното крайбрежие ще има валежи. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимални температури ще бъдат 25-26 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, към края на деня - 4 бала.