Руският президент Владимир Путин днес изрази надежда в петък Киев и проруските бунтовници да постигнат „окончателно споразумение”, предаде Франс прес. „Смятам, че окончателното споразумение между украинските власти и Югоизточна Украйна може да бъде постигнато и оформено на 5 септември по време на срещата на контактната група” за разрешаване на украинския конфликт, посочи Путин. Той допълни, че неговата позиция по въпроса за разрешаване на кризата и тази на украинския президент Петро Порошенко са „много сходни”.
Пред журналисти на летището в Улан Батор, след приключването на визитита му в Монголи, Владимир Путин огласи своя план от 7 пункта, който той нахвърлял в самолета, за спирането на огъня в Югоизточна Украйна.

"Действително тази сутрин говорихме по телефона с президента Порошенко и според мен възгледите ни за урегулирането на конфликта, както казват дипломатите, са доста близки. Ако ви е интересно ще ви запозная с този мой план, който буквално нахвърлих на коляно", каза Путин, цитиран от РИА Новости.

Първо трябва да бъдат прекратени активните настъпателни операции на въоръжените сили на Украйна и въоръжените формирования на опълчението на Донецкото и Луганското направление.

Второ. Въоръжените подразделения на силовите структури на Украйна трябва да бъдат изтеглени ни разстояние, което не би им позволило да обстрелват населените пункотове с артилерия и всички видове системи за залпов огън.

Трето. Пълноценен и обективен международен контрол за спазването на примирието.

Четвърто. Спиране на използването на бойна авиация срещу мирни граждани и населени пунктове.

Пето. Размяна на всички насилствено задържани лица от двете страни без никакви предварителни условия.

Шесто. Отваряне на хуманитарен коридор за бежанци и доставка на хуманитарни помощи.

Седмо. Създаване на възможност за пристигането на ремонтни бригади, които да се заемат с възстановяването на разрушените обекти от социалната инфраструктура преди настъпването на зимата.