15 уахабити са били задържани в Босна и Херцеговина, съобщи телевизия Сител. Полицейската операция, с кодово название „Дамаск” се провела в 17 града в Босна и Херцеговина. Задържаните са обвинени, че са финансирали терористични действия и са вербували и организирали терористични групи.

Операцията е насочена срещу граждани на Босна и Херцеговина които участват във войните в Сирия и Ирак на страната на радикалните терористични организации.

Албанци от Македония са финансирали джихадисти, пише вестник ”Дневник”. Изданието посочва, че албанската прокуратура е проверявала приходите на семействата на задържани джихадисти.

Сред тези, които са финансирали имало албанци от Македония и Косово. Двама самопровъзгласили се за имами били лица за контакт Генц Бала и Буяр Хиса били лица за контакт за финансиране на разходите за бойците, които заминавали в Сирия. Сред заподозрените е и бизнесмен от Елбасан.

В някои части на Албания се обучават хора за терористични акции и джихад в Сирия. Това е заявил албанският министър на външните работи Дитмир Бушати, цитиран от електронното издание МКД. По думите на Бушати Албания е решена да закрие тези лагери. По думите му терористични лагери има и в Косово.

„Албания не отрича, че в определени зони се извършват обучения на хора за извършване на терористични атаки, но това не се връзва с религиозната толерантност. Албания работи решително за изолиране на този феномен”, заявил Бушати.