Ще си търся правата по всички линии, защото не мога да не защитя професионалното си достойнство и човешката си чест. Унижават ме и няма как да се оставя в тази ситуация.
Това заяви уволненият днес член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков. "Отстранен бях по подобие на футболен треньор - обикновено те научават от пресата, че са уволнени", признава Божков, пред агенция БГНЕС. Той научил новината за своето уволнение от медията.

"Причината за отстраняването ми е конфликт на интереси заради участие в неправителствена организация. Аз бях член на Управителния съвет в Българската федерация по парапланеризъм, защото съм парапланерист. Тази федерация се казва "Български национален аероклуб", но аз подадох молба за излизане от УС още през юни 2013 година", разказа Божков и увери, че лично е поискал от комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси да го провери.

Доскорошният член на ДКЕВР все пак призна, че уволнението му е очаквано. "Отстраняват ме така, както се отстранява треньор на футболен отбор – от пресата", възмутен бе Божков. По думите му, случилото се е пълно безобразие. "Ние не сме държава", категоричен бе той.

"Това е груб опит за вмешателство и намеса на корпоративни интереси чрез измекярското правителство на Георги Близнашки в работата на независим регулаторен орган", коментира Еленко Божков.

Категорично целта на тези промени в ДКЕВР е да се направи опит за реализация на лобистки интереси, посочи той. "Не искам предварително да квалифицирам колегите, които идват в ДКЕВР, но очевидно ще има опит от лобистките и корпоративни интереси", добави Божков.

Реализацията на тези интереси ще бъдат в ущърб на обществото и на държавата, убеден е доскорошният член на ДКЕВР. Божков изрази надежди, че обществото няма да пропусне тази груба намеса в работата на регулатора и ще си направи сметка как да постъпи на 5 октомври.

Целта е цената на тока да се покачи, за това говорим за корпоративни интереси, коментира той. От това ще пострадат обикновените хора и то жестоко, завърши Еленко Божков.