"Законна сеч" се извършва на територията на Природен парк "Рилски манастир", въпреки протестите на местното население, предаде БГНЕС.

В района на горите на Светата Рилска обител се сече поголовно от 3 години. След голосека край гроба на Джеймс Баучер, където защитена местност е под егидата на ЮНЕСКО, от тази година се извършва "санитарна" сеч в района на големия пожар от август 2012 година.

Сечта е по поречието на Илийна река в сърцето на "Великата Рилска пустиня" на дядо Вазов. Според притежавания от община Рила снимков материал през последните две години и половина се е сякло в самото населено място "Рилски манастир", край "Бялата чешма" под гроба на Иван Рилски и другаде. Те са по поречието на река Рилска. Сега се сече по поречието на Илийна река. Двете реки разделя билото Бричибор, вдясно от Рилската Света обител.

Склад с добит дървен материал-бреза, бук, мура се намира на 7 километра вдясно от шосето за Рилския манастир. След рибарника, пътят до склада е черен и каменист. В склада са складирани стотици кубични метри дървен материал, добит от горялата преди 2 години гора в м. "Празна торба".

Според поставения на бор "информационна табела" дърводобивът се извършва от фирма "Сами-73" ЕООД. Тя е регистрирана в село Аврамово, община Якоруда.

Всеки ден по 2-3 ТИР-а-прицепи свалят от склада дървен материал. Според местните хора, вдигнали се на протест през лятото на миналата година срещу поголовната и законна сеч, камионите минават през град Рила всеки ден сутрин рано и вечер, няма събота, няма неделя. Пак според тях, месечно се извозват от порядъка на 3 000 куб. метра дървен материал. В склада репортер на БГНЕС не видя нито едно отрязано горяло дърво.

На обекта работят румънци, които добиват материала, поради невъзможността да бъде прокаран път до сечището, отрязаните иглолистни дървета, дъб и друг материал се транспортира до склада с въжена линия.

Самият достъп до обекта е забранен, изисква се писмено разрешение за това.

Според поставената в папка-джоб "информационна табела", "Сами-73" има разрешение за добива и извозва материал от 20 февруари до 31.12. 2014 година.

Към 15.20 часа във вторник прицеп на благоевградска транспортна фирма започна да товари дървен материал. Същият излезе от град Кочериново и се включи в Е-79 в посока Благоевград едва в 19.30 часа вечерта на същия ден.

На мястото на склада мъж, представил се, че синът му сече, разви теорията, че парк не парк, тази растителност трябва да се добие. Защото ако това не стане тази година, материалът ще се похаби. И даде пример как преди 10 ноември 1989 г. австрийци идвали и се чудели как хиляди кубика дървен материал се скапвал на територията на националните паркове. "Като не можете да помогнете, поне не пречете", съветва бащата на собственика на дърводобивната фирма. "Пълна глупост е, че горите се палят, за да се добива след това дървеният материал. Никой не купува горяла дървесина", категоричен бе той.

Извозващите добитата дървесина камиони са с обща тежест над 30 тона. Според плана за управление на парка, в него нямат право да се движат по тежки от 10.5 тона. Само това нарушение стига. Сечта на територията на природния парк е одобрена от РИОСВ Перник, преди и Благоевград сега. На сечта е дадена "зелена" светлина и от РИОСВ-Благоевград, под чието разпореждане попада сега природен парк "Рилски манастир".

Позволителното за сеч в района е издадено от регистриран лесовъд на име Асен Илиев. Горските стопанства и респективно Югозападното държавно предприятие-Благоевград нямат контрол върху сечта. Маркирането на добитата дървесина се извършва от лесничей, който е на подчинение на адринополския епископ Евлогий, игумен на Светата Рилска обител. Него местните хора обвиняват лично за поголовната сеч, извършвана през последните три години, нещо немислимо при предшественика му Йоан. Върху сечта има разпънат чадър от най-високо ниво. Сече се по време последните три правителства, това на ГЕРБ, служебното на Марин Райков и това на БСП, обясняват местните хора. Дали "независимото" на Георги Близнашки, спуснато от Росен Плевнелиев ще продължи практиката, остава само да се гадае.

От близо две години и половина община Рила информира за сечта отговорните институции, но отговорите им са "Сечта е законна". Така кметът Георги Кабзималски, образно казано "вдига ръце" и спира да се занимава с проблема.

"Към този момент сечта си продължава, надявам се да е законосъобразна, като общинска администрация ние сме тук заради хората, а не заради институцията Рилски манастир. Тя помага на общината, но и безспорен факт е също, че не е извън закона", каза кметът Георги Кабзималски.

На разклона за манастира, край ГП Е-79 има една 5-метрова статуя на Свети Иван Рилски, небесният покровител на България. Пред неговите очи всекидневно минават ТИР-ове с материал, сечен в Рило-манастирската гора. Дядо Евлогий, игуменът на Светата Рилска обител би трябвало да му сложи превръзка на очите. За да не вижда, това, което вършат богоизбраните.