Финансовото министерство може да отпусне 100 млн. лв. безлихвени заеми на общини заради блокирани пари на ведомствата в Корпоративна търговска банка (КТБ). Кметовете сами са поискали подобно финансиране, уточнява в-к „Стандарт“.

"Толкова са парите на общини с блокирани сметки в КТБ. В момента се водят разговори с ведомството на Румен Порожанов", коментира кметът на Сливен Кольо Милев. В преговорите с финансовото министерство са се включили и представители на Националното сдружение на общините у нас.

"Идеята е да се покрият неотложни разходи в следващите два месеца в общини, които не могат да ползват пари от сметки в затворената банка", разясни изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова.

В момента служебният финансов министър Румен Порожанов разглежда по отделно всяка от заявките на общините. Целта е да се отделят средства наистина за неотложни нужди. Скоро ще бъде ясна и точно какви заеми ще бъдат отделени от бюджета. След като получат финансирането, общините ще трябва след време да върнат заема.

По думите на кмета на Кольо Милев град Сливен има блокирани общо 12,5 млн. лв. в КТБ, като 10 млн. от тях са на училища и детски градини, а останалите – на самата община.

"В момента се уточнява законовата форма за отпускане на безлихвения заемът - дали трябва да има решение на общинския съвет и да се свиква извънредна сесия", разясни Милев.

Кметът на Сливен допълни още, че в поставената под специален надзор финансова институция има и депозити на общини. Той обаче не се ангажира да посочи кои са точно те.