Единната социалистическа партия на Венецуела замени с името на покойния президент Уго Чавес обръщението към Бог в своеобразна вариация на основната християнска молитва, предаде Ройтерс.

Вариантът на молитвата, изречена от делегатката Мария Естрея Урибе пред аплодиращата зала гласи: "Наши Чавес, който си на небето, да се свети името ти и да дойде при нас заветът ти, така че да можем да го разпространим на хората тук и другаде. Дай ни светлината си и ни води всеки ден. Не ни въвеждай в изкушенията на капитализма, избави ни от злото на олигархията и от престъплението на контрабандата, защото наша е родината, мирът и животът вовеки. Амин. Да живее Чавес!"

Макар че Уго Чавес почина през март 2013 г., към личността му във Венецуела има огромна почит, припомня Ройтерс. Негови снимки са разлепени навсякъде в столицата Каракас, държавната телевизия излъчна откъси от речите му, а негови последователи си слагат обеци или колиета с артистично черно-бяло пресъздаване на очите му.

Уго Чавес спечели подкрепата на венецуелците с мащабната си социална програма и честите атаки срещу "крадливия" бизнес елит.