„Ислямска държава“ (бивша „Ислямска държава в Ирак и Левант) разпространи видео, на което се вижда как главорез на ислямистите отрязва главата на втори американски журналист – Стивън Сотлоф. Главорезът казва, че убийството е отговор на въздушните удари в Ирак на администрацията на Обама.
Сотлоф е вторият американски журналист, който е екзекутиран от „Ислямска държава“. Той бе убит две седмици след екзекуцията на Джеймс Фоули. Във видеото, озаглавено „Второ послание към Америка“, Сотлоф е облечен в оранжев гащеризон, след това главорезът го убива.

Екзекуторът, най-вероятно, е същият човек, който обезглави Фоули – известен като „Джон джихада“. Той каза в обектива на камерата: „Обама, завърнах се. Завърнах се заради твоята арогантна външна политика спрямо „Ислямска държава“.“ След това той заплашва да убие британски пленник. Британският премиер Дейвид Камерън каза в изявление: „Това е абсолютно отвратителен и противен акт“. Той добави, че по-късно ще направи по-обстойно изявление.

31-годишният Сотлоф е от Маями. Той е работил като журналист на свободна практика за „Тайм“ и „Форин полиси“. Сотлоф изчезна в Сирия през август 2013 година. След това за първи път бе видян във видеото с екзекуцията на Джеймс Фоули. Във видеото с убийството на Сотлоф екзекуторът насочва заплашително ножа към камерата и говори. Облечен в същите черни дрехи, както и при убийството на Фоули, екзекуторът има пистолет запасан под ръката му. На заден план може да се види как се вее флагът на „Ислямска държава“.

Сотлоф спокойно чете предварително подготвена реч преди да бъде убит: „Знам, че вие със сигурност знаете кой съм и защо съм тук. Обама твоята външна политика на намеса в Ирак трябваше да опази живота и интересите на американците, тогава защо аз плащам цената за твоята намеса с живота си?“. Докато Сотлоф говори, главорезът спокойно държи ножа в ръка и стои до него.

Предполага се, че главорезът е Джон джихада – същият екстремист, който обезглави Джеймс Фоули. За него се предполага, че е британеца Абдел Маджид Абдел Бари. На видеото той също казва: „Твоите ракети продължават да поразяват нашите хора, нашия нож ще продължи да поразява главите на вашите хора“.

Два часа след появата на видеото с убийството на Сотлоф, семейството на журналиста разпространи изявление, в което потвърди, че най-вероятно той е убит. „Семейството знае за ужасната трагедия и в момента скърби далеч от погледите на обществото. Няма да има публични коментари от семейството в това трудно време“, се казва в изявлението.

Барак Обама е бил в Белия дом, когато е станало известно за смъртта на втория журналист. Той тъкмо се е подготвял да отпътува за Естония, а след това и за Уелс, където да участва в среща на НАТО. От Белия дом не коментираха как Обама е научил и реагирал на новината за обезглавяването на Сотлоф.