Оранжев код е обявен за 3 септември в 8 области на Северозападна и Централна България заради интензивни валежи, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, София област, Ловешка, Габровска, Пловдивска и Старозагорска. В тези области очакваните количества дъжд за денонощието ще бъдат около 30-60 л/кв.м. За останалите 20 области в страната обявеният код е жълт заради обилни валежи.

В областите на Югозападна и Южна България, включително в София очакваните количества дъжд за денонощието са 20-40 л/кв.м. На североизток и изток очакваните количества дъжд за денонощието са 15-30 л/кв.м. Ще духа умерен, временно силен вятър от изток-североизток.

Валежите още от сутринта ще обхванат цялата страна. На места ще са придружени от гръмотевици. По-големи количества валежи се очакват да паднат в Западна и Централна България. Вятърът от изток-североизток ще се усили - ще е умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно и силен. Температурите ще се понижат и преобладаващите максимални ще са от 21° до 26°, в североизточните райони, където ще завали по-късно след обяд до 28°, в София около 21°.

Над планините ще бъде облачно и ще вали дъжд. Ще има и гръмотевична дейност. Вятърът ще е умерен, временно и силен от изток-югоизток. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 м ще достигне 16°, на 2000 м около 10°.

По Черноморието облачността ще е значителна. С прекъсвания ще превалява дъжд. По-интензивни и на повече места ще са валежите по южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен вятър от изток-североизток. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще са 24°-26°, близки до тази на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.