Не сме внесли предложения за промяна в цените на електроенергията, заяви пред журналисти преди първото заседание на Енергийния борд управителят на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев, предаде БГНЕС.

Абаджиев отказа да коментира искането на колегите си от EVN, които по-рано днес обявиха, че настояват за увеличение от 17,9% на цената на тока. "Цифрите се показват и се коментират от икономистите, в момента не мога да коментирам увеличение. То не е тема на днешния ден", посочи Абаджиев.

Запитан дали "Енерго-Про" ще внесе в ДКЕВР подобно предложение той припомни, че когато е трябвало в срок и по закон компанията му е внесла заявление, но то не е било отразено от регулатора в обема, който компанията е желаела.

"Нашата компания се намира в състояние на оцеляване от месец декември миналата година и за нас е важно да има диалог в сектора", подчерта той и отказа да коментира какво увеличение в цената на тока би могла да компенсира загубите.

"Нашата дейност е многостранна, имаме разходи обединени в пера и във всеки разход трябва да има приходи, които да го покрият", посочи Абаджиев, като по думите му е "безпредметно да се казва колко струва една или друга дейност". Те струват толкова, колкото струват и колкото ДКЕВР е признал като икономически обосновани разходи, посочи той.

От 1 октомври ДКЕВР ще направи нова преоценка, но преди всичко той трябва да излезе с разчет какви се реалните разходи за поддръжка на българската енергийната система, посочи Абаджиев и коментира той. Регулатор е този, който трябва да каже къде са дефицитите, смята Абаджиев. Според него дефицитите в системата са сериозни и са в много точки от веригата.

"Практиката от последните няколко години показа, че ако е имало резерви, те са били изчерпани. Не само това, но самата система влезе в състояние на финансов дисбаланс. В нашето дружество има разходи, които са икономичеки обосновани и необходими, но в момента не са покрити от приходите", обясни Абаджиев и добави, че става дума за качеството на услугата, поддръжката на мрежата и т.н.