Кремъл бе принуден да обяснява дали руският президент Владимир Путин наистина е казал, че може да превземе Киев за две седмици или не.
По-рано днес в  медиите се появи информация, че през в телефонен разговор Путин е казал на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу: „Ако поискам, мога да превзема Киев за две седмици“. Според съобщенията Барозу информирал за това лидерите на Европейския съюз, събрали се през почивните дни в Брюксел.

Изказването на руския президент е извадено от контекста и има друг смисъл, каза президентският помощник Юрий Ушаков, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.
По думите на Ушаков разгласяването на подробности от телефонни разговори на председателя на ЕК е „некоректно и излиза извън рамките на дипломатическата практика“.

„Ако това е било направено, според мен, това е недостойно за един сериозен политик“, каза помощникът на Путин.

„Независимо дали тези думи са били казани или не, по мое мнение този цитат е бил изваден от контекста и е имал съвсем друг смисъл“, подчерта Ушаков.
Той отново опроверга съобщенията за разполагане на руски войски в Украйна. „По този въпрос вече бяха дадени съответните пояснения“, каза Ушаков, добавяйки, че тези информации „вече са били многократно опровергани“ от Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

Британският в. „Телеграф“ публикува новината за думите на Путин на първата си страница. Руският президент се похвалил, че войските му могат да пометат Киев за две седмици в разговор за украинската криза, намеквайки, че може да се стигне дотам, ако ЕС засили санкциите срещу Русия, пише изданието, като се позовава на италианския вестник „Република“.