Често се говори, че най-щастливи сме, докато сме млади. Сега обаче ново проучване твърди, че в действителност най-щастливият период от живота ни е, когато станем на 70 години, пише "Дейли Мейл".

Като причина се изтъква фактът, че

достигайки пенсионна възраст, хората преоткриват ежедневните радости от живота.

Всеобщото схващане за 70-годишните е, че са сърдити старчета и баби, но всъщност възрастните граждани на Великобритания се оказват по-удовлетворени отколкото са по-младите.

Ключът към щастието, казват възрастните, е много прост - добри приятели, добро здраве и свободата да отидеш на пазар, когато пожелаеш.
Повече от един на всеки трима 70-годишни се определя като "много щастлив", в сравнение с хората на възраст между 50 и 60 години, при които само един на всеки шест души мисли така.

Изследването показва, че

трите най-неочаквани радости след пенсионирането са подновяването на социалните контакти, доброто здраве и фактът, че няма да се налага да се оставя домакинска работа или вземането на важни решения за през уикенда.

Около 36% от хората на възраст между 71 и 80 години споделят, че живеят с усмивка на лицето си, докато при хората между 51 и 60 години този процент е само 16.
Проучването е направено от британската "Група за приятелство", която има 200-годишна история. Тя провежда редица социални събития в подкрепа на пенсионерите и през септември отбелязва своят ежегоден "Месец на приятелството".

Джейн Нелсън, изпълнителен директор на групата, казва: "Нашите изследвания показват, че животът може да започне на 50, 60 и дори 70 години. Ключът се крие в това колко позитивно избирате да използвате времето си. Ако подходите правилно към пенсионирането, можете да бъдете все по-щастливи с напредването на възрастта.

Много хора просто с нетърпение очакват момента, в който ще имат повече свободно време, но това може да се превърне в самота, липса на цели, копнеж за социални контакти".

В проучването са участвали около 1000 души на 50-годишна възраст, за да се преценят представите им за пенсионирането и мястото им в рамките на обществото. Почти половината от тях (45%) казват, че очакват пенсионирането с нетърпение, за да могат да прекарват повече време с приятелите си.