Любителите на екшъните трябва да внимават - резултатите от ново проучване показват, че от гледането им се дебелее, предаде Ройтерс.
Авторите на изследването от университета "Корнел" са установили, че докато гледат екшъни, хората се разсейват, не внимават за калориите и консумират двойно повече храна, отколкото ако гледат например ток шоута.

Оказва се също, че програмите с напрегнато действие въздействат по същия начин дори ако звукът на телевизора е изключен.
За целите на изследването специалистите са разделили 94 студенти на три групи - част от тях гледали екшън трилъра "Островът" (2005) на режисьора Майкъл Бей с включен звук, други - с изключен звук, а останалите наблюдавали програма с интервюта.

Участниците имали на разположение бонбонки, моркови, грозде и бисквити, които можели да консумират без ограничение.
Изследователите са установили, че студентите, които гледали екшъна с включен звук, за 20 минути са погълнали средно 207 грама храна в сравнение със 104-те грама на наблюдаващите интервюта.

Изчислено в калории това се равнява на 354 калории за любителите на екшъните - със 104 калории повече, отколко за гледащите интервюта.
Дори при изключен звук екшънът стимулира зрителите да консумиат повече храна и калории - с 40 грама храна и 100 калории повече от наблюдаващите интервюта.

Изследователите допускат, че спортните предавания имат същия ефект като екшъните и окуражават зрителите да приемат повече храна.
Специалистите смятат, че причината е в по-разсейващото съдържание на този тип програми.