Майки на деца с аутизъм и Синдрома на Даун се събраха пред сградата на Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив, за да изразят недоволството си от отказа да им бъдат изплатени добавки за социална интеграция, балнеолечение и рехабилитационни услуги. Те внесоха и индивидуални жалби, адресирани и до социалното министрество, съобщи БНР.
Повечето от децата, чиито майки протестираха, са били заедно на летен лагер в Лозенец. Оказва се, че разходите им не могат да бъдат осребрени, тъй като добавката от 190 лева за дете и 90 лева за придружител се изплащала само за рехабилитация и балнеолечение, които са извършени в специализирани обекти, регистрирани по Закона за лечебните заведения.

„За нас не е правилно това, защото на нас не ни трябва здравно заведение. На нас ни трябва социална интеграция. Тази социална интеграция за децата-аутисти, за децата с Даун е по-специфична и затова ние ги водим на различни места всяка година. Контактът с водата е много важен. Не знам защо едно море се изхвърля извън тази рехабилитация, макар че хотелът е бил с басейн”, казва една от майките .
Ами просто ми се струва, че не е редно. Беше много полезно за децата, допълва друга.

От дирекция "Социално подпомагане" обясниха, че след извършената от тях проверка са установени нередности в документите, предоставени от родителите.

„Те не доказват балнеолечение, няма приложени и фискални бонове към фактурите”, подчерта Галина Качалова.

„Ние твърдим, че е извършена рехабилитация, която включва климато- и водолечение. В края на краищата това са природни дадености. Разбира се, че имаме фактури. Това, което сме носили и предните пет години, включващи имената на децата, колко нощувки, отделно данните на придружител, когато е необходимо, с разбивките, както го искат”, обясниха на свой ред майките.

Ако жалбите на протестиращите не бъдат удовлетворени, те ще заведат дела в Административния съд.