Към момента на възникването на заразата от "син език" държавните институции реагираха мудно и пропуснаха възможността за ограничаване на скоростта на навлизане на болестта.

Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Костов, предаде репортер на БГНЕС. Към 1 септември от болестта са загинали около 6500 овце, като при останалите животни проблемът е по-малък. Добрата новина е, че там където има болни животни, техният брой намалява, тоест значителна част от тях са преодолели болестта, обясни зам.-министърът.

По думите му, съобщения за наличието на болестта в Гърция е имало още на 15 май, а първият случай у нас е констатиран на 30 юни. "Не си спомням за този период да е изкоментирано какви мерки да се вземат", посочи Георги Костов.

Предстои да се гласуват 1,8 млн. лева за дейности, свързани с борбата с болестта "син език", разкри зам.-министърът. Тези средства ще бъдат отпуснати, въпреки че в бюджета на Българската агенция по безопасност на храните се отваря дупка от почти 19 млн. лева за всички дейности, които много трудно ще се запълнят дори с ремонт на бюджета и вероятно ще бъдат пренесени и за следващата година, коментира Костов.

По отношение на проблемите в "Напоителни системи" Костов коментира, че всички задължения на дружеството са в размер на 32 млн. лева.

За 2014 година се предоставени 12 млн. лева за дейности по опазване от вредното въздействие на водите, които са възложение на "Напоителни системи", но те моментално са били дръпнати заради стари задължения и дружеството остава без пари за подобни дейности, обясни Костов.

В момента Министерски съвет няма ресурса без промяна в бюджета да осигури необходимите пари за заплати, като се работи за намиране на изход поне докато се промени бюджетът, добави той. Решението е свързано с ангажиране на кредитни институции, тоест с теглене на заем, но заеми не се дават лесно на предприятие, което не е в добро състояние, подчерта зам.-министърът.

По думите му, добрата новина е, че има проект на Световната банка, която има задача да реши проблема обективно и независимо. До юни 2015 година българската държава на практика наема Световната банка, за да получи съвети къде и какво да промени, за да не се изпада в подобна ситуация. В момента се обсъждат и кадрови промени в управленския състав на дружеството, призна Костов.

Почти готов е анализът върху ситуацията около незаконния дърводобив в страната, който отчитат, че за през последните 10 години България бележи успех в справянето с проблема. Една от важните мерки, предприети от служебното правителство е възможността да бъде проверено къде, на кого, за какво количество и от кого са дадени разрешения за добив.

Друга важна новина, съобщена от Костов е решението да бъдат осигурени достатъчно количества дърва за огрев безплатно на хората в Мизия. Ангажиментът е поет пред кмета на града и ще бъде поет от бюджета на държавните горски предприятия, обясни той.

За периода от 29 май 2013 година до 6 август 2014 година са освободени 1633 души в министерството, като са назначени 1423-ма, съобщи още Костов. Служебното правителство е направило едва 5-6 промени, основно свързани с екипа на министъра, гарантира той.

За тази стопанска година очакваният приход от Държавния поземлен фонд е с около 600 хил. лв. по-малко от 2013 година, каза зам.-министърът на земеделието и храните. "За стопанската 2012 - 2013 година са отдадени официално 204 499 дка, от които държавата е получила приход от наем и аренда в размер на 37 629 237 лв., кръгло това прави около 184 лв. от декар", съобщи той Костов. За настоящата стопанска година договорените земи са по-малко - 203 750 дка и прогнозните приходи са 37 063 258 лв., като до момента са получени малко над 29 млн.лв., което прави по 181 лв. на декар.