В приходната и разходната част на бюджета за 2014 г. не е взето предвид увеличението на възнагражденията на служителите на МВР с 10%, считано от 1 януари 2014 г. Увеличението е в размер на 97 600 000 лв. заедно с осигурителните вноски. Това обяви на пресконференция министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.
„Другото, което не е изобщо предвидено и финансово обосновано, това са именно дължимите допълнителни възнаграждения във връзка с приетия нов закон за МВР – нощен труд, временни неразположения, работа на официален празник, който е считан от 01 юли 2014 г. и е в размер допълнително на 17 353 000 заедно с осигурителните вноски”, добави министърът.

По думите му, най-голямата изненада, която е получил той и неговият екип, е актуализацията на бюджета на МВР. „Парите, които се взеха и предоставиха на НЗОК, са в размер на 47 688 00 лв., с което се намали и самият бюджет на Министерството на вътрешните работи. Другото, което не е предвидено по никакъв начин при правенето на бюджета, е намаляването на приходите на Министерството на вътрешните работи във връзка със закриването на т.нар. СОТ в размер на 26 000 000 лв.“, каза той.

„Относно обществените поръчки, това, което сме успели да проверим, а искам да кажа, че проверката продължава, за 2014 г. плащанията са на стойност около 67 400 000 лв., което надвишава размера от 4 млн., остатъка по бюджета на текущата издръжка и капиталовите разходи, което е около 63 400 000 лв. В същото време са започнали процедури за обществени поръчки, намиращи се в различна фаза на изпълнение на стойност около 19 300 000 лв. В момента протича процес на цялостен преглед на процедурите за обществените поръчки, които са прекратени като процедури на стойност около 10 500 000 лв. От тях 8 220 000 лв. са за строителство и ремонти и 22 280 000 лв. са за материали и оборудване”, посочи министърът.

Спрени са две обществени поръчки в МВР, започнати при управлението на кабинета „Орешарски“ заради нарушения.

"Поръчката, която е спряна, от нас като ръководство и няма да започне е за трафик-камерите. Беше на прогнозна стойност около 53 000 000 лв. Там схемата е била - фирмата, която спечели търга или процедурата, да изгради самата система и след това да се изплаща от нашите или вашите глоби – 10 лв. на глоба, 1.5 лв. за плик, 2.5 лв. за разнасяне и всичко това е трябвало да го извършва самата фирма. Като поръчка това също сме го спрели”, даде пример той.

Бакалов разкри още, че по време на протестите срещу кабинета частна фирма е предоставила на МВР 69 предпазни парапета, за които няма документи, че са платени, а по закон не могат да бъдат и дарени. Министърът коментира, че засега не е ясно какви ангажименти към фирмата е поело вътрешното министерство в замяна на предоставените съоръжения.

"Обобщената информация показва, че не са провеждани оперативно-издирвателни мероприятия, не са водени дела на оперативен отчет и не са прилагани СРС-та срещу граждани, участници в протестите", допълни министърът.

Вече е създадено оперативното съвместно звено между МВР, ДАНС и прокуратурата, което ще се бори с търговията с гласове. За първи път звеното ще действа освен на централно ниво, и по области, със съдействието на полицейските управления и прокурорите по места, съобщи още министърът.

В отговор на въпрос Бакалов увери, че няма да има проблем със заплатите на полицаите. По думите му проблемът с охраната на българо-турската граница трябва да бъде решен съвместно с Европейската комисия. Вътрешният министър заяви, че не е целесъобразно на границата да има ротация на над 700 служители на реда, тъй като по този начин се оголва вътрешността на страната.