Обобщената информация показва, че не са провеждани оперативно-издирвателни мероприятия, не са водени дела на оперативен отчет и не са прилагани СРС-та срещу граждани, участници в протестите. Това заяви служебният вътрешен министър Йордан Бакалов, цитиран от БГНЕС.

Във връзка с протестите министърът каза, че на 13-ти ноември 2013 г. фирма "ВИП Секюрити" ЕООД предоставя 69 парапета, които са монтирани в района на Народното събрание. Металните ограждения са останали до 4 август, показва справка на СДВР. "ВИП Секюрити" е предоставила безвъзмездно 69 преградни парапета на СДВР, както и фирма "Балкан стийл инженеринг" е предоставила отново безвъзмездно 5 броя защитни пана на СДВР. И двете дарения, според нас като ръководство, нарушават заповедта на министъра на вътрешните работи, която забранява на частни фирми да правят дарения на МВР", каза министърът.

Йордан Бакалов посочи резултатите от финансов одит, който показва, че към 25 август тази година има неразплатени финансови задължения в размер над 17, 850 млн. лв., по данни на второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на вътрешните работи. Второ, към момента по бюджета на МВР не е осигурено финансиране в размер на 42 585 691 млн. лв.

Спряната поръчка е за трафик-камерите

"Поръчката, която е спряна, от нас, като ръководство и няма да започне е за трафик-камерите. Беше на прогнозна стойност около 53 000 000 лв. Там схемата е била - фирмата, която спечели търга или процедурата, да изгради самата система и след това да се изплаща от нашите или вашите глоби – 10 лв. на глоба, 1.5 лв. за плик, 2.5 лв. за разнасяне и всичко това е трябвало да го извършва самата фирма. Като поръчка това също сме го спрели”, каза министърът.

На въпрос - защо се спира обществената поръчка за камерите и дали има нередност в нея, Бакалов даде пример, вместо отговор: „Давам ви една проста сметка. Например 1 млн. нарушения на година, 10 лв. на всяка глоба, това са 10 млн. лв., за отпечатването – 1.5 лв. и 2.5 лв. за разнасянето, станаха общо 14 лв. т.е 14 млн. лв. Доколкото ми е докладвано поръчката е за 4.5 години. Вие си направете сами сметката какво се получава и как се получава”. Той уточни, че още първия ден са се опитали да му я наложат, за да я започне. Министър Йордан Бакалов каза, че не става въпрос за една фирма, но не желае да каже кои са те.

В бюджета за 2014 г не е взето предвид увеличението на възнагражденията на служителите на МВР с 10%

В приходната и разходната част на бюджета за 2014 г. не е взето предвид увеличението на възнагражденията на служителите на МВР с 10%, считано от 1 януари 2014 г. Министърът посочи, че увеличението е в размер на 97 600 000 лв. заедно с осигурителните вноски.

„Другото, което не е изобщо предвидено и финансово обосновано, това е именно дължимите допълнителни възнаграждения във връзка с приетия нов закон за МВР – нощен труд, временни неразположения, работа на официален празник, който е считан от 01 юли 2014 г. и е в размер допълнително на 17 353 000 заедно с осигурителните вноски”, добави министърът.

По думите му, най-голямата изненада, която е получил той и неговият екип е актуализацията на бюджета на МВР.

„Парите, които се взеха и предоставиха на НЗОК са в размер на 47 688 00 лв., с което се намали и самият бюджет на Министерство на вътрешните работи. Другото, което не е предвидено по никакъв начин при правенето на бюджета, е намаляването на приходите на Министерство на вътрешните работи във връзка със закриването на т.н. СОТ в размер на 26 000 000 лв.

Относно обществените поръчки, това което сме успели да проверим, а искам да кажа, че проверката продължава, за 2014 г. плащанията са на стойност около 67 400 000 лв., което надвишава срока от 4 млн., остатъка по бюджета на текущата издръжка и капиталовите разходи, което е около 63 400 000 лв. В същото време са започнали процедури за обществени поръчки, намиращи се в различна фаза на изпълнение на стойност около 19 300 000 лв. В момента протича процес на цялостен преглед на процедурите за обществените поръчки, които са прекратени като процедури на стойност около 10 500 000 лв. От тях 8 220 000 лв. са за строителство и ремонти и 22 280 000 лв. са за материали и оборудване”.