Русия може временно да бъде изключена от Г-20, в състава на която влизат страните с най-силни икономики в света. Такова решение може да вземат страните от Г-20 на фона на ескалацията на конфликта в Източна Украйна, предаде украинската агенция УНИАН, позовавайки се на германския вестник Handelsblatt.
Такова предложение ще бъде внесено от Австралия за обсъждане в близките седмици, отбелязва изданието. В навечерието на срещата на върха на 20-те "големи", Австралия има намерение да обсъди с останалите страни от групата дали на форума да бъде поканен руският президент Владимир Путин. Окончателно решение засега не е взето.

Срещата на Г-20 ще се проведе през ноември в австралийския град Брисбейн. Пред юли премиерът на страната Тони Абът заяви, че допуска възможността да не бъде изпратена покана до руския държавен глава за срещата на Г-20. Мнението на австралийския политик бе изказано след авиокатастрофата на самолета на Малайзийските авиолинии, която стана в Донецка област. Тогава Абът заяви, че поканата към Путин може да бъде оттеглена, ако се докаже причастността на Русия към гибелта на пътниците от полет MH17.

Още през март лидерите на страните от Г-7 решиха да изключат Русия от следващата среда на най-богатите държави като наказания за действията на Москва в Крим.

Освен това, водещите световни икономики обявиха в официалното си изявление, че са готови да наложат санкции срещу Русия, ако Москва не понижи нивото на кризата в Украйна, която доведе до разстройване на отношенията.