Русия де факто сложи край на своето партньорство с Европа, заяви в понеделник германският президент Йоахим Гаук, цитиран от АФП.

В реч в северозападния полски град Гданск на церемония за отбелязване на 75-годишнината от нападението на нацистка Германия срещу Полша, сложило началото на Втората световна война, Гаук отчете наличието на нов въоръжен конфликт по границите на Европа – в Украйна.

„Ние искаме партньорство и добросъседски отношения с Русия в бъдеще“, но при условие че тя промени политиката си и има „връщане към спазването на правата на народите“, каза той.

След като спомена чудото на сближаването между германците и поляците, въпреки страданията, причинени от първите на вторите, Гаук изрази разочарование от развитието на Русия. „Повярвахме и искахме да вярваме, че Русия, страната на Толстой и Достоевски, също може да бъде част от обединена Европа. И
бе голям шок, когато се изправихме пред нов въоръжен конфликт по границите на Европа.

Въоръжени сблъсък за установяване на нови граници и нов ред. Това е факт: стабилността и мирът на нашия континент отново са в опасност“, отбеляза германският президент.

Гаук посочи, че след падането на Берлинската стена Европейският съюз, НАТО и Г-7 са развили специални отношения с Руската федерация и са я интегрирали по различни начини.

„Русия де факто сложи край на това партньорство“,
изрази съжаление той.

Полският президент Бронислав Коморовски осъди използването от Руската федерация на арсенал от военни средства срещу съседна държава. „Мирът и международният ред са изложени на опасност в името на личната амбиция, величието или зоната на влияние“, предупреди той. Коморовски подчерта, че същите тези опасности са заплашили с унищожение и са причинили страдания в Европа през ХХ век.

Необходими са смелост и решителност, за да се противопоставим на „онези, които заплашват международния ред, мира и свободата“, призова той.
В реч в Гданск по-рано полският премиер и бъдещ председател на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че историята с избухването на Втората световна война
показва защо Европа трябва да сложи край на войната в Украйна сега.

Има риск за разпространение на въоръжения конфликт извън Източна УКрайна, предупреди Туск и призова европейската и евроатлантическата солидарност да придобие практически измерения.