Най-препоръчителният сън е в комбинация с кафе преди заспиване - събуждаме се свежи и с подобрена памет, пише в. "Дейли мейл".

До този извод стигнали две проучвания, проведени в Япония и Великобритания. Кафето е напитка, която обикновено не свързваме със съня - а напротив, с будуването. Но учените установили, че консумацията на кафе 20 минути преди заспиване е много здравословно.

Кофеинът прочиства рецепторите, задръстени с аденозин. Аденозинът е невротрансмитер, който е отговорен за чувството на умора и забавя дейността на нервните клетки.

Употребата на кафе непосредствено преди заспиване засилва неколкократно действието на кофеина след събуждане. Той се абсорбира чрез тънките черва и преминава в кръвта, твърди авторът на проучването Джоузеф Стромбърг. След това прониква в мозъка, където взаимодейства с рецепторите.

Когато в тях има големи количества аденозин, той ги неутрализира, откъдето идва и чувството ни за бодрост, подобрена памет и концентрация. Дейността на нервните клетки се ускорява значително.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/akoshtete-vqrvaite/2014/09/02/piite-kafe-20-minuti-predi-zaspivane-za-po-dobyr-syn.237565