Вместо да предизвикват служителите си с брейнсторминг, шефовете трябва да инвестират в растения за офисите, защото така бързо могат да повишат продуктивността, пише в. "Дейли телеграф".

Експеримент в два големи офиса във Великобритания и Холандия показа, че растенията значително увеличават задоволството от работата, подобряват съсредоточаването и усещането за чист въздух.

"Разнообразяването на спартанските офиси с растения повиши продуктивността с 15 процента" - заяви ръководителят на изследването Марлон Ниювенхюист от катедрата по психология на университета в Кардиф - "Този извод противоречи на сегашната икономическа и политическа тенденция към ограничаване и насочва към начин за по-приятна, удобна и доходоносна работа в офисите".

Инвестициите в оформлението на офиса се отплащат, като се повишава качеството на живот и производителността на служителите.

"Това пряко оборва разпространената бизнес философия, че семплите офиси с чисти бюра са най-продуктивни" - допълни Ниювенхюист.

От предишни изследвания е известно, че растенията намаляват физиологичния стрес, увеличават вниманието и подобряват настроението.

Експериментите на учените от университетите на Екстър, Грьонинген и Кунсланд са продължили няколко месеца, като растенията периодично са били махани и добавяни.

Анализите за причините за повишената производителност сочат, че растенията увеличават ангажираността на служителите, като ги правят по-съпричастни към работата физически, когнитивно и емоционално.