Петте бази, които НАТО планира да разположи в Източна Европа ще бъдат на териториите на Латвия, Литва, Естония, Румъния и Полша, пише германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Съгласно плана на Северноатлантическия алианс, във всяка от базите в дългосрочен план ще бъдат дислоцирани до 600 военнослужещи, съобщава изданието, като цитира източник от НАТО.

Други съществени подробности не се съобщават.

Този план ще бъде подробно обсъден на срещата на върха в Уелс на 4 и 5 септември.

Преди време генералният секретар на блока Андерс Фог Расмусен заяви в интервю за същия вестник, че Алиансът счита за целесъобразно да има по-видимо присъствие в Източна Европа.

По негови думи в Уелс ще бъде взето решение за повишаване на ефективността на силите за бързо реагиране. Това ще позволи на НАТО да реагира по-оперативно на нови възникващи опасности, каза Расмусен.

Според друго германско издание – „Шпигел“, Полша, балтийските държави и Канада искат да бъде анулиран Основополагащият акт НАТО-Русия, което би позволило по-лесно да бъдат разполагани войски на територията на страните от бившия Източен блок. Списанието се позовава на източници от германското правителство и НАТО.

По информация на списанието Германия е против подобен ход. Високопоставени германски дипломати обаче признават, че с „всяка следваща военна стъпка на руснаците става все по-трудно да се отстоява германската позиция“.

Основополагащият акт определя ограничения за НАТО при разполагане на войски в държавите от някогашния Източен блок, припомня „Шпигел“.