Изследователи ще записват всеки звук, издаван на Земята – от песните на птиците през шума на самолетите и ултразвуците на прилепите до вибрациите на океанските вълни, пише онлайн изданието TheVerge.com.

Проектът, който започва след няколко седмици и ще продължи година, е на американския „звуков еколог“ Брайън Пиановски .

Той обяснява, че вслушването в „природните ритми“ може да помогне на специалистите да научат много за състоянието на заобикалящата ни среда.

„Обичам да се шегувам с моите приятели физици, като им казвам, че ако разполагах с достатъчно малък микрофон, щях да запиша Хигс бозона“, казва звуковият еколог.

Терминът за това ново поприще е изкован от самия Пиановски преди няколко години. С него той означава нов подход при изследването на звука – вместо да се опитва да запише, например, как една жаба кряка, за да привлече потенциален партньор, звуковият еколог изучава как всички звуци в природата си взаимодействат – от крякането на жабите, през пътния трафик, до гръмотевиците.

По-рано тази година Пиановски започна и проекта „Глобал Саундскейп“, който има за цел да направи „звукова карта“ на света. В него обаче се използва специално приложение за смартфон, което превръща телефона в записвачка.