Служителите на затворите протестират пред Министерството на правосъдието. С освиркване и викове "Уууууу" служебният зам.-министър на правосъдието Марин Вачевски бе посрещнат от протестиращите надзиратели пред МП, предаде репортер на БГНЕС.

Около 200 души застанаха пред правосъдното министерство, за да защитят исканията и правата си. Тук има служители от различни затвори. Сред тях от София, Враца и др. Председателят на Синдиката Иван Петров каза, че от 5 години поставят исканията си и ще продължат да го правят, докато те не бъдат удовлетворени.

След 13 ч. дойдоха членове на УС на Синдиката на служителите на затворите и влязоха в МП, за да водят преговори. Преди това протестиращите отново посочиха своите искания, сред тях това за въвеждане на 24-часов режим на работа и изравняване на плащанията в сектора. 5 години отговорът е: за вас няма пари, каза пред надзирателите Иван Петров. Според него е време 2015 г. да бъде на служителите в местата за лишаване от свобода. "Ние няма да приемаме повече отговори, които започват с "ще" и "ако". Служителите в затворите са подкрепени от най-голямата синдикална организация в МВР (СФСМВР). Техният председател Валентин Попов каза пред надзирателите, че синдикатът е с тях. И подчерта, че проблемите им по своя характер са общи. Той коментира, че е недопустимо работодател да определя организацията на работното време без да представи ясни аргументи.

Мариел Борисов, който е служител в затвора във Враца, каза пред БГНЕС, че протестират срещу решението на главната дирекция да въведе 12-часов режим на работа. Според него, работата е показала, че най-добър ефект се постига при 24-часовия режим. Той добави, че освен всичко друго, се прекъсва информационната връзка. Нещата са стари, каза той и подчерта, че не може и един млад служител да започне с 500 лева заплата. И попита каква ще му е мотивацията на този човек. Борисов не отрече да има корупция и заяви, че никой не бяга от въпроса, но всичко в системата ще се изчисти постепенно и с добро заплащане