Съветът по сигурността към Министерския съвет ще обсъди редактиран вариант на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", съобщи БНР. Първоначалният вариант на документа на Министерството на отбраната, публикуван на сайта му и представен на форум, обявяваше Русия за заплаха за националната сигурност на България и беше оттеглен миналата седмица по настояване на служебния премиер.
Служебният премиер Георги Близнашки определи част от текстовете като неприемливи и крайни и обясни, че България трябва да има по-умерена и балансирана позиция по руско-украинската криза.

Президентът Росен Плевнелиев похвали Министерството на отбраната, че е публикувало на интернет страницата си работната версия на българската позиция за предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс през септември. Според държавния глава политическите оценки в документа са изцяло взети от позицията на НАТО. Това обясни и военният министър Велизар Шаламанов.

Служебният премиер отрече да е в конфликт с президента заради "Визия 2020" и подчерта, че няма принципни разногласия по това, че ЕС и НАТО трябва да втвърдят позицията си спрямо Русия заради последните събития в Украйна.