Заснемането на филм за светите братя Кирил и Методий, в който се говори за македонската нация, а не се споменава, че те имат връзка с България, е одобрил Вселенският патриарх Вартоломей, твърди македонският вестник ”Вечер”.
Според изданието български историци и националисти са вдигнали на крака, след като разбрали, че Вартоломей се е съгласил във филмът Кирил и Методий да бъдат представени като македонци, а не като българи. Продукцията била на чешката национална телевизия и студио „Барандов” от Прага, а заглавието на филма бил „Кирил и Методий, славянските апостоли”. Той се снима по метода на документалните поредици на Би Си Си по случай 1150 години от моравската мисия първоучителите.

„Българските историци са сърдити защото във филма не се споменава българската нация, а се говори и за заговор за т.нар. „чешка връзка”, насочена срещу България. В нея се намесва и еврокомисарят Щефан Фюле, който постоянно отказвал българските факти за кражба на историята и подкрепял Македония за членство в ЕС”, твърди изданието.

"Вечер" посочва, че проектът бил замислен като паневропейски и представлявал исторически факти и събития, които засягат няколко нации като поляците, руснаците, македонците, сърбите и гърците. Според български историци, посочва изданието, подкрепата ма филма означава, че Вартоломей вече е признал македонската нация и църква.