Три бензиностанции са хванати, че мамят с горивото. Проверките са направени по сигнали и жалби на граждани, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В две бензиностанции е установено, че колонките сипват по-малко гориво. В единия случай става дума за бензин А95, а в другия - за пропан-бутан. Контролните измервания показали, че дозирането на горивото е извън допустимите отклонения, и колонките са спрени от употреба с протокол.

На третата бензиностанция пък е констатирана липса на валидни знаци от извършен метрологичен контрол, както и на пломби, ограничаващи достъпа до устройствата за настройка и регулиране на колонките. Това позволява намеса в работата им.

Започнати са действия за съставяне на актове за административно нарушение. Те все още не са издадени и затова от агенцията не съобщават кои са бензиностанциите. Само уточниха, че са извършени 9 извънредни проверки в 8 бензино- и газостанции в Пазарджик, Калековец, Хасково, Любимец, Ахелой, както и на 2 бензиностанции на магистрала “Тракия” между Сливен и Нова Загора.

4 надзорни проверки са направени от инспекторите и на територията на Перник и София, но там не е открито, че сипват по-малко гориво.

Подадените сигнали от граждани били, че са заредили по-голямо количество гориво от вместимостта на резервоара на колата.