Кристалина Георгиева ще поеме европейския бюджет или екологията в следващата Европейска комисия. Седмица преди огласяването на новите ресори тя не потвърди и не отрече информацията, но уточни, че работата ѝ ще съответства на професионалния ѝ опит:

“Работила съм много неща. Управлявала съм програми за милиарди и съм била директор по околна среда на Световната банка. Дялан камък съм, ставам за много работи, а и 5-годишният ми опит в комисията помага”, заяви Георгиева пред журналисти в Брюксел вчера.

Новият шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще обяви разпределението на ресорите до 8 септември. Почти е сигурно, че българката ще бъде и вицепрезидент на Еврокомисията.

Вестта за новите отговорности на Кристалина Георгиева бе потвърдена и от президента Росен Плевнелиев, който заяви, че тя ще има важен икономически ресор. Той говори в Брюксел, след като завчера европейските лидери се спряха на италианската външна министърка Федерика Могерини за върховен представител за външната политика на ЕС.

Георгиева се състезаваше за същата позиция, но италианката бе предпочетена като номинация на социалистите.

“Не съм разочарована от загубата. Самото участие на България в битката вдига позициите на страната ни. Следващата ми роля в комисията ще бъде значителна и ще ми позволи да работя за Европа и за България”, заяви Кристалина Георгиева.

Тя обаче уточни, че идеята за номинацията ѝ като външен министър на ЕС не е българска Инициативата била на евродепутати и министри от други европейски членки, които оценили работата ѝ като комисар за борба с бедствията, както и досегашния ѝ опит.

“Работила съм с над 100 страни, имам репутация на човек на действието и съм консенсусна фигура без силна политическа обвързаност”, мотивира номинацията си Георгиева. Тя заяви, че повече се радва на избора на Доналд Туск за председател на Европейския съвет, отколкото ако би била предпочетена за външен министър на ЕС, тъй като той ще бъде най-високопоставеният източноевропеец в евроинституциите.

“Кризата показа, че много от новите страни се справиха по-добре, извършиха по-решителни реформи - като Латвия и Полша. Но самочувствието ни като че ли все още се нуждае от подгряване”, добави Георгиева.

Самият Туск заяви след избора си, че решението да се оттегли от управлението на Полша след 7 г. като министър-председател не е било леко.

“Ситуацията в Европа рязко се промени и опитът ми и разбирането ми за региона се оказаха изключително нужни, което надделя на везните”, добави той.

Наследникът на Ромпуй ще председателства не само срещите на европейските лидери, но и събиранията на президентите и премиерите от еврозоната, въпреки че страната, от която идва, не е част от нея. Туск посочи, че това е било негово изрично условие, тъй като “еврото не бива да е повод за разделение на Европа”.

Херман ван Ромпуй му завеща три проблема: излизане от стагнацията на европейската икономика, решаване на кризата в Украйна и мястото на Великобритания в ЕС.

И докато изборът на Туск беше безспорен, италианската външна министърка Могерини стигна трудно до поста първи дипломат на ЕС. Няколко държави от Източна Европа я обявиха за твърде проруски настроена. В крайна сметка Литва се въздържа при гласуването в Брюксел завчера. След като името ѝ беше официално обявено, тя отрече близки връзки с Москва, подчертавайки, че решението на украинската криза може да е само политическо и стремежът на ЕС ще е да постигне “интелигентен компромис”. Тя изтъкна, че младостта ѝ не е порок и има достатъчен опит в политиката и от неправителствения сектор, който ще ѝ позволи да направлява европейската дипломация през идните 5 г.

“Идва нова вълна европейски лидери и е хубаво, че тя ще бъде представена в Европейската комисия в мое лице”, заяви 41-годишната италианка, която също ще получи зам.председателско място в екипа на Юнкер.

Румъния сменя комисаря, дава жена
Румъния вероятно ще смени в последната минута кандидата си за еврокомисар, за да получи по-добър ресор. Досегашният ѝ представител в Еврокомисията Дачиян Чолош щял да бъде заменен с жена. Бъдещият шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че ще предложи по-силни ресори на жените, за да стимулира страните членки да ги номинират. Европейският парламент иска да има поне 10 жени в Еврокомисията, за да я одобри. Дания номинира министъра на икономиката и вътрешните работи Маргрете Вестагер, с което кандидатките за еврокомисари станаха 6.

Вигенин: Тя никога не е била фаворит за поста
Кристалина Георгиева никога не е била фаворит за поста върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи. Това заяви бившият външен министър Кристиан Вигенин в отговор на репортерски въпрос вчера.

“Аз не съм чул или видял в медийни публикации някой европейски лидер да изразява подкрепа за нея. През цялото време обаче се учудвах на ентусиазма на президента Плевнелиев по отношение на кандидатурата ѝ, защото случилото се е негов личен провал и опит да си направи PR кампания на гърба на Георгиева”, коментира Вигенин. Той се учудил и на изявлението на Бойко Борисов, който обвини лидера на европейските социалисти Сергей Станишев за провала на нейната кандидатура.

“Считам, че Борисов специално по темата за еврокандидатури би трябвало да мълчи, защото споменът за Румяна Желева все още е достатъчно ярък”, каза Вигенин. Той подчерта, че не БСП се е отказала от опита за достигане до единна българска еврокандидатура. “Целенасочено не бе направен опит за издигане на такава кандидатура, както и не бе направена дискусия за това. Близнашки направи един лицемерен опит да търси подкрепа, след като постави всички пред свършен факт с кандидатурата на Георгиева”, заяви Вигенин. (24часа)


Плевнелиев: Ще получи силен икономически ресор
“Кристалина Георгиева ще получи според мен вицепрезидентско място в Европейската комисия, но нека все пак изчакаме комисията да бъде сформирана.”

Това заяви вчера Бойко Борисов на Седмия младежки университет на ГЕРБ във Варна, където кацна миналата вечер направо от Брюксел. Борисов допълни, че

Георгиева е най-добър специалист в ресор екология

“Мисля, че и като наблюдаващ вицепрезидент ресор транспорт, енергетика, екология са подходящи за опита и образованието на Кристалина Георгиева”, загатна Борисов.

“Не бих искал сега да посочвам конкретика, но мога категорично да заявя, че България ще има силен икономически ресор и много висока и сериозна позиция в Европейската комисия.”

Това пък са думи на президента Росен Плевнелиев, предадени от неговия прессекретариат вчера.

Държавният глава е категоричен, че със сигурност кандидатурата на Кристалина Георгиева ще има успех, защото тя е “изключителен европеец и
лидер със световна репутация” 
“Този успех ще бъде не само неин, но и на българската дипломация и на българските институции, които имаха амбицията да пожелаят най-високото”, коментира президентът.

По думите му до 7 септември ще се водят последните консултации и преговори с всяка страна членка по състава на Европейската комисия, след което той ще бъде обявен. Основната цел е да се сформира силна и добре представена ЕК, която към 1 ноември трябва да влезе с “летящ старт и да може ефективно да решава проблемите”, поясни Плевнелиев.

Той съобщи, че в последните няколко дни е водил интензивни разговори, включително и с германския канцлер Ангела Меркел, с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, за да се създадат възможности българската кандидатура да получи дипломатическа и институционална подкрепа. (24часа)