Разнообразни култури и традиции, музика, храни и напитки от цял свят са атракцията в последното за тази година издание на фестивалът "София диша", предаде БГНЕС.

Последното пето издание на "София диша 2014" се провежда днес от 16:00 до 22:00 часа на ул. "Цар Иван Шишман".

Темата днес е "Световна столица", като идеята е да бъдат показани различни чуждестранни артисти, които живеят и творят в София, както и българи, които не живеят в България, но ще се изявят тук, обясни за БГНЕС главният организатор на "София диша 2014" Суни Данаджъ.

Събитието е изцяло в духа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година, обясни тя и припомни, че от надпреварата е останало съвсем малко. "Искахме да покажем колко разнообразна в културно отношение е София и да го споделим с нашите посетители", добави тя.

Организаторите на събитието не разполагат с точна статистика колко софиянци и гости на столицата са посетили петте издания на "София диша" през тази година, но интересът е огромен.

Философски и психологически курсове и лекции, уъркшопи и ателиета по креативност, икебана, риторика, изобразително изкуство и театрално изкуство се организират от международната доброволческа организация "Новият Акропол" като част от днешното издание на фестивала. Танцовото сдружение "Софистик Живо" пък представя фотоизложбата "ТАЙВАН - БЪЛГАРИЯ - една екзотична взаимност, а Сдружение "Урасенке България" гостите на фестивала с философията и тайните на чаената церемония, както и с калиграфия, оригами и кири-е. Посетителите днес ще могат да чуят групата The Bedlam Club, която свири в стил Cinematic Punk Jazz.

Тази година "София диша" се организира за пета поредна година и отново попада в културния календар на Столична община, която помага с финансиране от 40 000 лв., а за организацията помага и спонсор. "Организирането на това събитие ни коства много и добре свършена и добри партньорски взаимоотношения", признава Данаджъ.

"Мисля, че София успя да подиша за пет уикенда и през тази година. Обстановка е съвсем различна, хората изпитват съвсем други преживявания. Хората, децата, усмивките, позитивната енергия, творците… всеки намира за себе си дишащо сърце", добавя тя и с радост споделя, че мероприятието е успяло да се превърне в традиция за града, която хората очакват с нетърпение всеки август.

За бодиарта няма граници - правят си го жени, мъже и много деца. Тези татуировки са временни и издържат около седмица или десет дни, споделя момчето, което не спира да рисува върху желаещите да разнообразят външния си вид.

Сред най-интересните рисунки, които е правил върху телата на посетителите на "София диша" е музикална петолиния с ноти от петата симфония на Йохан Себастиан Бах, както и котешки стъпки по врата. Хората обичат и символи, които са значими за тях, разказва момчето.

Децата обичат картинки - морски кончета, делфини и други. По отношение на безопасността на своите рисунки той споделя, че от 20 години се занимава с тази професия и никога не е имал никакви оплаквания от клиенти. Маркерите са на спиртна основа и са антисептични, като кожата диша и може да се мокри, както и да се премахне лесно при желание.

Най-ефектно бодиартът стои по врата или около гърдите, но там рисунките са по-нетрайни, а най-дълго се запазват на крака. "Обикновено правя по 50 татуировки за един следобед, без да имам време дори да изпуша една цигара", споделя художникът, който успяваме да хванем в един от малкото моменти без опашка от клиенти.

Всеки може да си позволи подобна татуировка, цените са много достъпни, а същевременно е нещо красиво и радва хората, което за един художник е най-важният ефект, обобщава той.