Повече от 20 плажа от Дуранкулак до Резово са превърнати в незаконни къмпинги. Това съобщиха с писмо от Национална асоциация "Българско Черноморие" след приключилия проект за преброяване на незокнните къмпинги по Черноморието.
"Установихме, че картината е страшна. Върху дюните, плажните ивици и до тях са изникнали над 20 незаконни къмпинги. В момента в тях къмпингуват или по-точно "дивакуват" над 5000 активни "природозащитници". Това са същите "еколози", които непрекъснато протестират. Така наречените диви къмпинги тънат в тонове боклуци, произведени от "природолюбителите". Отсечени са хиляди дървета за нощни огньове и скари с кебапчета.

Псевдоеколози, които уж се борят за опазването на българското Черноморие унищожават безмилостно последните девствени плажове. Цялото крайбрежие от Дуранкулак до Резово е превърнато в смрадливо бунище, .

Според изчисленията на Българско Черноморие около 5 хиляди човека са били завзели частни, общински и държавни земи и в противоречие на всякакви законови и нормативни актове на воля унищожават и заразяват природата по Черноморието.

„След приключване на първия етап на програмата „Да картираме дивакуващите” и събраните над 1000 фотоса с доказателства за отрицателното въздействие върху природата, Национална Асоциация „Българско Черноморие” ще реализира втория етап от програмата. Този етап включва нанасяне на координатните точки от нелегалните къмпинги върху актуална кадастрална карта и върху картите на МОСВ, включващи защитени зони и защитени територии.

Третият етап е изготвяне на доклад от събраните данни, който ще бъде изпратен в Европейската комисия и
Европарламента. Тези институции вече са сезирани и очакват с интерес документа”, допълват от асоциацията.