Комисар Кристалина Георгиева ще получи силен икономически ресор и сериозна позиция в следващата Европейска комисия. Това обяви президентът Росен Плевнелиев тази нощ в Брюксел, след като държавните и правителствени ръководители на 28-те очаквано избраха за върховен представител за външната политика италианският първи дипломат Федерика Могерини, която е от средите на европейските социалисти, предаде БНР в неделя.

Консултациите за състава на новата Еврокомисия ще продължат до 7 септември. Според президента Плевнелиев, резултатът за България ще е изключително висок.

Мога категорично да заявя, че г-жа Кристалина Георгиева ще получи много силен пост в новата ЕК, силен икономически ресор и много високо стояща и сериозна позиция в ЕК.

От думите на президента стана ясно, че най-вероятно Кристалина Георгиева ще е един от заместник-председателите в следващата Комисия и че ресорът й вече е договорен.

Плевнелиев е разговарял с повечето европейски лидери, за да се стигне до единна позиция за избора на нови комисари. "Ние имахме безспорно най-добрата кандидатура. Няма държавен глава, няма министър-председател, който да не е стиснал моята ръка на този европейски съвет с поздравления за кандидатурата, която България посочи", допълни той.

Плевнелиев каза, че Георгиева е човек с безукорна и безупречна репутация, а това помага на страната да защити много сериозен и висок пост в следващата Европейска комисия. Президентът посочи, че в последните няколко дни е водил интензивни разговори, включително и с германския канцлер Ангела Меркел, с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и други, за да се създадат възможности българската кандидатура да получи дипломатическа и институционална подкрепа.

Президентът подчерта, че със сигурност кандидатурата на Кристалина Георгиева ще има успех, защото тя е "изключителен европеец и лидер със световна репутация". "Този успех ще бъде не само неин, но и на българската дипломация и на българските институции, които имаха амбицията да пожелаят най-високото", каза той.

Според него не може да се смята за неуспех това, че Георгиева не беше избрана за върховен представител на ЕС, а може да се окаже по-голям успех това тя да заеме следващ по-важност пост.

Според източници на БНР самата Георгиева би искала да работи в ресора околна среда и да преговаря с държавите членки и международните партньори по целите за опазването на ресурсите.