Лидерите на Европейския съюз поискаха в рамките на седмица Еврокомисията да представи предложения за засилване на санкциите срещу Русия.

Президентът Росен Плевнелиев коментира решението на срещата:
Ако няма подобряване на ситуацията, ако Русия не спре потока на оръжие подкрепата за сепаратистите, ако Русия не покаже добро желание и добро намерение за деескалация на напрежението, ЕС ще действа решително.
Продължаване на ескалацията на кризата ще доведе до дългосрочно влошаване на отношенията между Европа и Русия, каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Спиралата на санкциите и контрасанкциите може да доведе до точка, от която няма връщане назад, и това няма да е в интерес на нито една от страните. Все още има време за политическо решение, подчерта Барозу.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо обаче определи европейските санкции  като безсмислени и контрапродуктивни и заплаши да наложи вето на допълнителни мерки. Чешкият премиер Бохуслав Соботка от своя страна заяви, че Евросъюзът трябва да преразгледа стратегията си по отношение на украинската криза. Той припомни, че общността вече е наложила санкции на Русия, но те не са довели до спиране на боевете в Източна Украйна. Соботка призова за намирането на решение с помощта на дипломацията.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Европа не разглежда възможността за военни доставки за Украйна. Дипломатически източници поясняват, че каквито и да е доставки с военен характер могат да се правят единствено от отделни страни и нямат отношение към  Евросъюза.

Според френския  президент Франсоа Оланд изпращането на оръжие за Украйна би способствало за разрастване на конфликта.