42-ма души се включиха в масовото преплуване на река Дунав в Силистра. Почти половината от участниците са деца, а в надпреварата участваха и три жени.

Проявата няма състезателен характер. Може да участва всеки, който плува добре и не се страхува от подводните течения в Дунав. Участниците трябваше да преодолеят почти километър разстояние до брега.  Повечето преплуваха дистанцията за около 15 минути.

Това е едно предизвикателство за мъже, за хора с по-специална психика и физика, и пример от нас по-възрастните към по-младите. Причината да участвам за не знам коя поредна година е точно това - с моя син сме, който ме би на финала с 20 метра.

Най-възрастният участник е на 74 години, а най-малкият на 10.

Не се страхувам. Като малък само се страхувах. Първите пъти ме беше страх, но сега не ме е страх.

Абсолютно съм убедена и сигурна. Той вече за трети път преплува Дунава, въпреки че пак е най-малкият участник. Когато му дадеш умения на едно дете, няма значение колко е годишно, винаги успява, има ли си моженето, умението.

В Силистра масово преплуване на Дунав се провежда от 35 години с известно прекъсване. Участвали са стотици мъже, жени и деца без нито един инцидент.