Двойни осигуровки за близо 35 000 души предлагат от Националната агенция по приходите в документ. Става дума за земеделците и тютюнопроизводителите, които сега могат да се осигуряват върху 240 лева. От НАП обаче искат прагът да се вдигне до общия - 420 лева, съобщава Нова ТВ, позовавайки се на свой източници.

Отглеждането на картофи е основният доход на Лъчезар Даракчиев. Има и магазин – другото му работно място. Напуснал е полето, защото нито печалбата, нито земеделските субсидии са достатъчни: „Субсидията не стига да се покрият разходите за картофите, само за семената”.

Лъчезар се осигурява върху минимума от 240 лева. Това му струва близо 62 лева. Ако държавата увеличи тези 240 лв. на 420, земеделецът ще плаща почти 50 лв. повече.

В документа на НАП е записано: „Следва да се има предвид, че след влизането ни в ЕС земеделските производители могат да получават субсидии и друго подпомагане”. Именно заради това и бизнесът, който по правило бойкотира вдигането на минималните осигурителни доходи, би подкрепил идеята:

„Като цяло нивата на осигуряване на самонаетите лица трябва да следват поне минимума за минимална работна заплата, тя е 340”, отбеляза Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

Синдикатите не са против увеличението, но искат прагове между 380 и 420 лв., според стопанството на земеделския производител.

Лъчезар обаче е категоричен: „Държавата субсидира сивата икономика по този начин”.