Крал Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд на Саудитска Арабия предупреди западните страни, че ако не реагират бързо, ще са следващата мишена на джихадистката заплаха.

Кралят, когото цитира саудитският всекидневник "Ашарк ал А,сат" и финансираният със саудитски капитали ТВ канал "Ал Арабия", уточнява, че "тероризмът не знае граници и че може да обхване страни извън Близкия изток, след като джихадистите от Ислямска държава (ИД) завладяха територии от Сирия и Ирак и вилнеят там с нечувана жестокост.

Кралят, който се срещна в петък с нови посланици, акредитирани в Саудитска Арабия, сред които посланика на САЩ, близък съюзник на Рияд, добави, че бездействието срещу това явление е недопустимо.

"Виждате как те (джихадистите) действат чрез екзекуции и карат деца да показват отрязани глави по улиците", изтъкна кралят, изразявайки възмущението си от подобни актове на жестокост. "За вас не е тайна какво са извършили и какво ще направят. Ако ги пренебрегнем, сигурен съм, че те за един месец ще стигнат до Европа и след още един до Америка", предупреди той.

"Моля ви да предадете това послание до вашите ръководители: трябва тероризмът да се удари със сила, разум и бързина", каза саудитският крал пред дипломатите.

Американският държавен секретар Джон Кери призова за съгласувана реакция начело със САЩ и възможно най-широка коалиция срещу джихадистите. "Няма да позволим на тумора ИД да се разпространи и в други страни", заяви той.

Според "Ашарк ал Аусат" саудитският крал е приканил другите страни да се присъединят към антитерористичиня център на ООН, на който Саудитска Арабия отпусна 100 милиона долара, за да може този орган, създаден през 2011 г., да действа активно и да отговори на новите заплахи.