МВР и ДАНС са разследвали един от коалиционните партньори в Реформаторския блок Касим Дал за връзки с турското разузнаване и опит за участие в подготвян атентат срещу лидера на ДПС Лютви Местан. Вчера сутринта по bTV бившият шеф на контразузнаването (НСС) ген. Атанас Атанасов заяви, че Касим Дал е бил подслушван по анонимен сигнал като политически противник на предишното правителство на Пламен Орешарски. Той получил писмо за това от анонимен подател с адрес централата на ДАНС на столичния бул. "Черни връх".
Според Атанасов сигналът бил, че Дал е подготвял покушение срещу Лютви Местан и депутата от ДПС Делян Пеевски. Но целта на разследването била да се държи под контрол един политически деец, който е критик на една от партиите във властта. "Разбирам, ако бяха контролирали Касим Дал по линия на сигурността, защото неговите връзки с властта в Турция са известни, но да хвърлиш такава анонимка на криминалната полиция", възмути се бившият шеф на НСС.

"Преса" обаче твърди, че истината е малко по-различна. Дал е попаднал в разследване на МВР и ДАНС, но не като политик, а като човек, контактувал с агенти на турското разузнаване. През есента на 2013 г. в спецслужбите е постъпил сериозен сигнал, че се подготвя покушение срещу Лютви Местан. Проверката довела до решение лидерът на ДПС да бъде подсигурен с допълнителна охрана и брониран автомобил от НСО. Разследването първоначално е поето от ДАНС. По време на него са засечени хора, работещи за турското разузнаване. По-късно става ясно, че те поддържат тесни връзки с Касим Дал. Разследването е възложено на новосформирания отдел "Тежки престъпления" в Криминална полиция. То още не е приключило, пише още "Преса".

Атанасов обяви още, че е получил документ, според който ДАНС е разследвала държавния глава Росен Плевнелиев, като с това е нарушила конституцията. Става дума за скандала около срещата на президента във Виена с представител на енергийната компания ЕВН. На 20 май медиите гръмнаха с новината, че прокуратурата и ДАНС разследват президента за въпросната среща. Няколко дни по-късно прокуратурата прекрати разследването, а главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че това е недопустимо. Премиерът Георги Близнашки извика ген. Атанасов и Дал на среща, на която да получи посочените документи. След това ще бъде разпоредена проверка на МВР и ДАНС във връзка с твърденията на генерала. Очаква се главният секретар на МВР Светлозар Лазаров също да поиска проверка от прокуратурата.