Софийският окръжен съд е постановил Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза да предадат на държавата ловната хижа "Саръгьол" в Рила.

Това е втори имот, който бившият премиер и сестра му губят само за седмица, след като преди дни съдът върна на държавата и двореца "Царска Бистрица", припомня изданието.

Основният извод в решението е, че хижата е изградена върху държавен терен и собственикът на земята придобива и сградата.
Съдът е отхвърлил предявените от държавата в лицето на регионалното министерство искове срещу Симеон и Мария-Луиза да платят обезщетение, защото са ползвали имота без правно основание от 30 май 2006 до 30 май 2011 г.

Исковете са били в размер на по 15 хил. лв. срещу всеки от тях. Магистратите са приели, че те са получили имота от държавата по силата на заповед на областния управител на Софийска област и не дължат обезщетение за ползването му без основание. За да отхвърли исковете, съдът се е позовал и на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Също така е отхвърлена претенцията на Симеон Втори и сестра му да задържат хижата до заплащане на направените в нея подобрения.
"Тъй като те са недобросъвестни владелци, законът не им предоставя право на задържане до заплащане на направените подобрения", се казва в решението, цитирано от изданието.

То е от 28 август и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.
Хижата "Сарьгьол" е един от трите имота на Симеон Втори, за които държавата води дела в окръжния съд. Останалите са резиденцията "Ситняково" и "Царска Бистрица". Има и дело за 66 гори в община Самоков

Симеон получава имотите през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а тогавашният областен управител, който после става депутат от партията на Симеон - Олимпи Кътев, ги деактува.

"Саръгьол" има централна сграда с 14 стаи, кухня и столова - общо 454 кв. м. Другата сграда е от 142 кв.м, конюшня и караулно помещение, построени върху обща площ от 2597 кв. м.