По време на срещата с дипломатическия корпус на страната унгарският премиер Виктор Орбан призова Европейския съюз /ЕС/ да увеличи програмите за развитие в страните, от където идват имигрантите, вместо да приема чужденци.

Според него по този начин тези хора ще останат там, където "Бог е решил да се родят". "Нямам никакво намерение да прикривам намеренията си: Ние ще водим собствена политика, която няма да подкрепя по никакъв начин имиграцията. Унгария има по-различен подход по отношение на християнството. Ние сме една християнска хомогенна нация и не виждам нищо лошо в тези наши намерения", подчерта Орбан и поясни: "Нашата антиимиграционна политика е като камък".

Премиерът съобщи, че Будапеща ще се противопостави на въвеждането на централизирана и либерална политика по отношение на имиграцията. "Приемането на имигранти от страни с неевропейско културно и религиозно наследство е лицемерно, неморално и безполезно", каза още Орбан.

"В Западна Европа не е възможно изграждането на икономически модел, която да не се основава на християнството. Нашето културно наследство е основната движеща сила", заяви унгарският министър-председател.

Неотдавна унгарското население падна под 10 млн. души и вместо да увеличи имиграцията властите в Будапеща въвеждат различни социални политики, писа неотдавна по този повод в. "Уолстрийт джърнъл". При визитата си в румънския град Байле Тушнад, където има значително унгарско малцинство преди месец Орбан каза следното: "Унгария трябва да прекрати връзката със западните идеологии и да се превърне в нелиберална държава". В речта си той каза, че Русия, Индия, Турция Китай и Сингапур са успешни държави, независимо от факта, че не са либерални. Орбан обаче уточни, че Унгария не трябва да имитира нито една държава. "Ние може да въведем руския модел, ако имахме десет милиона унгарски военни, но ние имаме само десет милиона гневни унгарци", каза още Орбан.

Унгарският премиер призова Европа да насочи финансовите средства за образованието на десет милиона роми, които да работят в родината си.

От началото на кризата в Украйна Орбан се превърна в един от най-близките европейски лидери до Русия. Миналата седмица той обяви, че ще поиска подкрепа от останалите страни-членки на ЕС за подобряване на отношенията с Москва. Орбан смята, че въвеждането на санкции заради кризата в Украйна срещу Русия от страна на Брюксел е все едно да си "простреляш собствения си крак". "С всеки изминал ден ЕС е все по-далеч от Русия ... Това нещо е много лошо не за Унгария, а за целия ЕС", подчерта Орбан и припомни, че страните от Централна и Източна Европа нямат еднакъв подход по този въпрос.