Пет лечебни заведения са изхарчили близо 25% от бюджета на здравната каса за болнична помощ, сочи справка, изготвена за в. "Преса".

За първите 7 месеца на годината НЗОК е изплатила на болниците 898,3 млн. лева при общ бюджет от 988 млн. лева. Това означава, че дори и с актуализацията от 200 млн. лева парите ще свършат през октомври. Най-много средства е погълнала най-голямата в страната болница "Св. Георги" в Пловдив - 56,6 млн. лева.
На второ място е варненската "Св. Марина", която е изхарчила над 45 млн. лева.

В челната тройка е и частната "Токуда", получила от касата 31,4 млн. лева. На четвърто и пето място се нареждат "Пирогов" и ВМА, на които НЗОК е превела съответно 29 и 23 млн. лева. Това са и болниците, в които хората най-често търсят помощ, особено при спешни и тежки случаи. Там се транспортират и пациенти от цялата страна.

"Пирогов" не харчи пари, а лекува болни. На година през института преминават 230 000 души, като 46 000 от тях се приемат", коментира директорът проф. Стоян Миланов.

Българинът е влизал в болница най-вече заради оплаквания от сърце.

За две клинични пътеки - прединфарктно състояние и сърдечна недостатъчност, касата е платила 50 млн. лева. Още 20 млн. лева е струвала съвременната терапия на инфаркт.

Над 23 млн. лева пък са отишли за лечение на т.нар. коренчеви болки, което е сложното наименование на най-обикновените шипове.
Децата са боледували най-много от пневмония,
като за тази диагноза само за малчуганите НЗОК е похарчила 21,2 млн. лева.
В топ 10 на заболяванията, за които НЗОК е платила най-много, влизат още туморите, панкреатитите, травмите и инсултите.