Постовете в ЕС вече са разпределени и ние изпуснахме златно време да настояваме за по-добър пост за България, но нека не предизвестяваме. Ние ще настояваме Кристалина Георгиева да поеме добър ресор.

Това каза пред Дарик радио лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Днес в Брюксел държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки ще се съберат на извънредна среща на върха, на която се очаква да бъде взето решение кой ще наследи белгиеца Херман ван Ромпой на поста председател на Европейския съвет и британката Катрин Аштън на позицията върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

"Когато се избират подобни постове се гледа личностната характеристика, качества", каза Борисов. Той обеща, че при управление на ГЕРБ, ще бъде подкрепена Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Според Борисов енергийната ни система е в колапс. Ноември - декември той прогнозира тежка газова криза. "Похарчени са всички пари от заемите, които взеха предишното правителство и "Булгаргаз" няма пари, за да си купи газ. Чирен също трябва да се напълни, за да може при криза, да имаме газ", каза Борисов.

Според Бойко Борисов Русия не е заплаха за България. Служебното правителство трябва да се съсредоточи да направи изборите честни и да остави стратегията за 2020 г. на тези, които народът ще определи да управлява, допълни Борисов.

По повод кризата в Украйна и санкциите срещу Русия Борисов заяви, че България търпи огромни загуби на всички нива. "Аз съм убеден, че когато има такива загуби, трябва да бъдат компенсирани държавите, които търпят загуби заради тези санкции. Ако има санкции, трябва да има компенсации. На час по лъжичка санкции не вършат работа. Нашата позиция на срещата днес на Европейската народна партия ще бъде да се прекрати инвазията на Русия и да се седне на масата на преговорите, за да се реши проблемът с Украйна час по-скоро. От тази война там всички са губещи", коментира Бойко Борисов.